onsdag, mars 14, 2007

”Ryktet om min död är betydligt överdrivet”….


”Ryktet om min död är betydligt överdrivet”….
Så sa han. Dr. David Livingstone, året var 1871 och platsen Ujjiji vid Tanganyikasjön i Afrika.
Citatet har blivit ett av de mest kända genom tiderna.
Dr. Livingstone var en märklig man. Han växte upp i en liiiten liten förstad till Glasgow i Skottland. Som tioåring började han arbeta på en bomullsfabrik. Av någon märklig anledning började han senare studera grekiska, medicin och teologi.
Bara en ”sånn´” sak!

1841, 28 år gammal, begav han sig till Afrika för att utforska de vita fläckar som fanns på den afrikanska kartan. Tex såg han som första europé Victoriafallen. Senare blev han besatt av hitta Nilens källa, ett uppdrag han aldrig lyckades med.
Fullständigt besatt av sin ”mission” struntade han i att i att återvända till Storbritannien.
En journalist fick i uppdrag att leta reda på Dr. Livingstone. Journalisten hette:
Henry Morton Stanley och när Stanley 1871 slutligen hittade Dr. Livingstone undrade han och sa….”Dr Livingstone i presume…” vad Dr. Livingstone svarade vet ni….
Livingstone stannade kvar i Afrika och dog i Zambia två år senare. Lokalbefolkningen balsamerade hans kropp och BAR kroppen till kusten (vilket är en bra bit….) för att han skulle kunna skeppas ”hem” till Storbritannien och London där han idag ligger begravd i Westminster Abbey.

Fenomenet som drabbade Livingstone är sig likt även idag, år 2007. Är du FULLSTÄNDIGT uppfylld av en vision, ett mål du tror på, kan inget hindra dig. Har du en gång i ditt inre sett vad som krävs för att göra dig lycklig kan inget stoppa dig.
Oavsett om det handlar om att hitta Nilens källa, köpa ett radhus i Oxie med tillhörande labrador och Volvo, eller att ta ett OSguld i stavhopp är det samma drivkraft som maler på. Kalla mig religiös, MEN….det är nog det som är definitionen på ”meningen med livet”. Att hitta det vi brinner för och att inte svika det vi innerst inne tror på, även om omvärlden tycker något helt annat.
Stå på dig, innan någon annan gör det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skymtar en ljusning i din skrift! Bra, stå på dig! Kram, /Lena

Anonym sa...

Du är på väg mot SANNINGen min Son! Läs Vikro Frankls: Livet måste ha en mening - du skapar själv din mening och det bir mening med livet för dig!/marieantoinette778@yahoo.se

Anonym sa...

Viktor Frankl ska det vara/ma

Anonym sa...

"Ryktet om min död är betydligt överdrivet."
Mark Twain, författare och tidningsman, maj 1897

Anonym sa...

Ändra påståendet om att Livingstone var upphovsman till citatet rörande hans död. Ett så flagrant fel förtar i mina ögon tyvärr hela textens trovärdighet och det spiller tyvärr även över på författare.