tisdag, februari 24, 2009

Små talibantanter är inget man skickar till "Vi i femman"....


Tjejerna i Mingora, som ligger i Pakistanska Swatdalen, kan skatta sig lyckliga under sina hucklen.
Tack vare talibanerna (som för övrigt rimmar på tjejerna om man är lagd åt nödrimshållet), slipper dom löpa risken att hamna i "Vi i femman". Talibanerna anser att flickor inte behöver gå mer än fyra år i skolan nämligen. I utbyte mot vapenvila skall sharialagar införas i området, vilket bla. innebär att endast pojkar får gå mer än fyra år i skolan.

Så nu kan tjejerna sucka ut och glädjas åt att slippa lyssna på de pinsamma hejarramsor som florerar i "Vi i femman" typ:

"Heja tjejerna i Mingora
ni som aldrig skall förlora!"

Vilket förvisso är en rent hypotetisk ramsa eftersom det dom just förlorat är risken att....förlora....men även möjligheten att vinna...... (om det nu anses som en förlust att slippa ta en risk...men två äro antalet på myntets sidor...så...whatever..)

Så kom inte och säg att talibanerna i Pakistan INTE tänker på kvinnornas bästa. Dom har ju precis tagit ett beslut som räddar alla tjejer från en förlust. DET....kallar jag för ett kärleksfullt och omtänksamt beslut.

Om pojkarna till höger på bilden kommer att kvala in till de tvsända Vi i femmantävlingarna förtäljer inte historien. Kanske får dom nöja sig med att tillhöra det enda kön som tillåts en utbildning på mer än låg mellanstadienivå. Ibland får man vara nöjd med det lilla...

8 kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige på 1930-talet tog man bort 240 lektionstimmar från flickorna. De byttes ut mot den tidens hemkunskap... De skulle lära sig hemmets sysslor (kan man läsa i Helena Henschens "Hon älskade")
Fantastiskt vad rädda män kan besluta....både nu och då!

Mats sa...

Skall man se det positiva i resonemanget kan vi väl trots allt trösta oss med att vi i Sverige kommit en liten bit på vägen. Absolut inte hela, men det går framåt och på rätt håll. Även om det fortfarande finns rädda och osäkra män som springer omkring och sätter käppar i de snurrande jämlikhetshjulen.

Tack för besöket!

/ Mats

Anonym sa...

1930-talet...
ooops, var ett tag sedan.

Tur vi har kommit framåt.;)

Men MÄN, är faktiskt inte bara "the bad guy´s", ni har det ,som--- VI INTE HAR. Och viceversa.
Tycker Du skriver så underfundigt, --as usual ---så BRA, med en ironi och baktanke att för oss, läsare , för att få en stunds funderande, och det är "min själ BRA"= skånska....
Läser ännu en bok av Khaled Hosseini, Litet tips , du ångrar dig inte kan jag lova!
Tack för dina inlägg!
Kram!/Lena

Mats sa...

Tack för titten, komplimangen och reflektionerna.
Hoppas du får en underbar dag!

/ Mats

Anonym sa...

Tyvärr håller jag inte med dig i din reflektion att det går framåt. Klart om vi jämför med 30-talet men backa 20 år till 80 talet. Har vi kommit längre? Nja... Tycker att ekonomiska kriser tar fram "ryggdunkar" männen och kvinnor får betala priset!
Så länge kvinnor inte kan/vill se det kan vi inte gå framåt!
Att vilja ha jämställt betyder inte att man förnekar (de härliga) olikheterna;)

Anonym sa...

Oj oj, nu blev det en diskussion här mellan anonym kontra anonym...
Klart vi har kommit framåt!That´s what it´s about!Människors strävan mot det bättre.
Bara att vi kan diskutera saker HÄR är ett framsteg om något!
Jag är kvinna, vet ej vilket genus du=anonym har? Men jag känner att dagens generation (är själv född-57) är på mycket God väg till ett både öppnare och mer öppet förhållande till vad du verkar mena med "jämställdheten"! Men jag har kanske andra erfarenheter?! ;)!
Tänk positivt, det hjälper för det mesta!
Hoppas du inte misstycker herr cirkusdirektör att det blev en diskussion om detta!?
/Yasuragi

Mats sa...

Det är mer än ok att det diskuteras, härligt!
Står för min åsikt att jag tycker det går framåt. Men visst och som sagt, vi har inte kommit hela vägen. Att förändra beteenden och attityder tar generationer och det är upp till oss föräldrar att uppfostra våra barn så att dom får vettiga värderingar.

Jämlikhet är ingen piece of cake. Lätt att det blir patetiskt. Som tex. debatten om varför manliga fotbollsspelare tjänar mer pengar än kvinnliga. Helt natutligt och inget som har med kön att göra.

Manlig fotboll har 945 ggr fler åskådare,eftersom dom flesta tycker det är mer intressant att titta på. Vilket genererar mer utrymme i media, vilket ger fler och större sponsorer som i slutändan ger en högre lön till den manlige fotbollsspelaren. Logik, inte diskriminering. Jag är själv feminist, men i ovanstående debatt biter sig talibanfeministerna sig i svansen när dom hävdar att lönerna inom manlig/kvinnlig fotboll är å olika pga ett ojämlikt samhälle. DEN....typen av argument för oss tillbaka i tiden.

Anonym sa...

Läste ni SDS igår?
Vad sade mannen från BRÅ i Burlöv när han fick frågan varför det inte fanns en enda kvinna representerad? "Det har jag inte skänkt en tanke" Styrandeorgan var folkhälsoinst - ingen kvinnlig representant där heller... Det är OK för mig att det ser ut så - men inte tänkt på det???? Snacka om manlig maktstruktur... inte ens tanken dyker upp;)Brottsligheten/hotet ser ju ganska olika ut män/kvinnor. Inte bara det - utan vi vet ju att blandade grupper kommer fram till bättre lösningar.
Med en kvinnas envishet håller jag fast vid att vi måste våga se för att kunna förändra...
Jag kan gissa - jag ska tänka positivt;)
//kvinnlig 60-talist