tisdag, december 16, 2008

Kom gärna till Malmö, men kom inte hit och kom!


Så var det dags igen. Malmö har ännu en gång utmärkt sig i media som "the city that never sleeps" i sin strävan efter att fullkomliga myten om sig själv som just: MALMÖ.

För ett tag sedan uppdagades det att man inte gick fri från kriminella i det som borde betraktas som den mest fredade zonen i staden; polishuset. En slags "här är det fritt-zon", som när barn leker pjett, fast på rikigt, för kriminella. Applicerat på sjukvården borde motsvarande område heta: "här är du frisk-zon". Kliver du in på sjukhusområdet borde det alltså vara ett rimligt krav att ställa, att inte bli sjukare. Du kanske inte kan kräva att bli FRISK, men du borde inte bli sjukare.

Så här lyder rubriken i dagens Sydsvenska:

"Störst risk bli sjuk, på sjukhuset i Malmö."

Så härligt malmöitiskt. Vad underbart när vardagsrealismen förstärker mytbildande som den om Malmö, New York light på skånska. Kom inte hit och kom mentaliteten....Jante åker till Malmö liksom. Du får gärna tro att du är något, men fan inte i Malmö!

"Åk inte i finkan om du är tjuv. Då snor en Malmöit dina grejer. Så coola är tjuvarna i Malmö!"
Eller:
"Vad fan tror du? Att du skall bli frisk om du hamnar på sjukhus? Glöm det, i Malmö blir du SJUKARE, om du blir inlagd på MAS. Så coolt är det här!"

Lite som Monty Pythonsketchen där två killar försöker överträffa varandra in absurdum. Den ene påstår sig haft en fattigare barndom än den andre. Bla. säger den ene att dom var så fattiga att dom bodde i en skolåda mitt på motorvägen, att dom var tvungna att jobba så mycket att dom gick upp innan dom gick och la sig, bara för att hinna med att JOBBA....SÅ fattiga var dom. Överdrivandet exempemplifierat.

MEN...i Malmö...är det så alldeles på riktigt. Nu är det tom. vetenskapligt bevisat. Hamnar du tex. på MAS, blir du SJUKARE.(JA...jag vägrar fortfarande säga UMAS av precis samma anledning som jag säger: Simhallsbadet istället för Aqva Kul, det bara är så...jag är från Malmö och säger vad fan jag vill).

Frågan är vad som händer härnäst i det malmöitiska mytbygget. Kommer vi att skicka elever från S:t Petris gymnasieskola till "Vi i femman" för att se dom få storstryk av tre 11åringar från Karlstad? Skulle det låta så här i intervjuerna efteråt?:
"I Malmö är det så coolt i skolan att man blir dummare och dummare i huvudet ju äldre man blir. Man lär sig typ INGENTING och glömmer det man lärt sig innan, typ. SÅ coolt är det att gå i skolan i Malmö!"

Eller kommer McDonalds köra ett antikoncept i malmöitisk anda?
Kommer det att låta så här när bossen på McDonalds/Gustav Adolfs torg svarar på frågan varför gästerna blir HUNGRIGARE och mer deprimerade av att gå på restaurang:
"Du måste fatta att du är i MALMÖ, på typ GUSTAV. Här är det så coolt att du gör av med mer energi på att plocka av pappret från burgaren än det du får i dig. Så fucking MALMÖ liksom....OCH....leksakerna i Happy Mealen (heter det så i pluralis?) är så tråkiga att vi numera skickar med antidepressiva medel i dom små husen. SÅ ledsna blir barnen när dom får leksaker i Malmö..."

Sensmoral:

"Kom inte hit och kom!"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Asså, jag blir inte impad, av ditt inlägg, sjukt roligt, men inte fastnar det på mig asså, är juh´från Malmö juh´
:-)Kram!/Lena

Mats sa...

Du är inte så lätt att imponera på, I know....

Men god jul i alla fall. Är du snäll kommer tomten, är du inte snäll lär han komma ändå, men då inte till dig!