tisdag, februari 17, 2009

Dagens, kanske ÅRETS skylt i kategorin; tydlig/ÖVERtydlighet...


Begav mig till ett fik i korsningen Kornettsgatan/Kungsgatan. Trött på de Espresso house som gett Extreme Makeoverbegreppet en ny dimension tyckte jag det kändes skönt att landa i en ostylad miljö. Efter ett par minuter insåg jag dock att det var just den tydliga stylingen som gjorde att det kändes som att jag satt i den lägenhet jag växte upp i på sjuttiotalet.
Även storleken på negerbollarna, eller som de politiskt korrekta säger; CHOKLADbollarna var i samma storlek som i barndomen. Äntligen har termen: Plusmeny, slagit rot även i cafévärlden....

Intressant att "Negerbollar" förresten inte får kallas för "Negerbollar", och att dom ur ett produktperspektiv, inte heller får kallas "Chokladbollar" eftersom dom inte innehåler tillräckligt mycket choklad för att kvala in till det namnet. En klok vän till mig ifrågasatte resonemanget på ett fik som döpt det bruna guldet till: "Negerbollar" med stöd av tidigare resonemang. Vännen ställde den högst relevanta frågan:

"Men är det tillräckligt med negrer i bollarna för att dom skall få kallas "Negerbollar"?"

Frågan fick inget vettigt svar....

Lite "Off topic" blev det här. Texten skulle handla om en skylt och landade i ett resonemang om vad ett bakverk bör eller INTE bör kallas. Svår fråga, krisen i mellanöstern framstår som en lätt nöt att knäcka.

Skylten ja! Ett mästerverk i tydlighet som egentligen inte behöver kommenteras. Inget behöver tilläggas och inget behöver dras ifrån. Tydligare än så här kan det inte bli. Typsnittet är korrekt men ändå snyggt, inget myndighetsosande; "Times New Roman". Färgvalet på bokstäverna är smakfullt, orden stiligt centrerade och ramen snyggt tjock och med ett "lagom" avstånd till bokstäverna. Kommateringen är oifrågasättbar och placeringen EXAKT under toalettskylten i mässing är en pedants verk. Att skylten laminerats är det slutgiltiga kvittot på att skyltmakaren/makerskan lagt ner samma själ i skylttillverkningen som i storleksvalet på choklad/negerbollarna.

"TOALETTEN ÄR, UTAN UNDANTAG, ENDAST TILL FÖR VÅRA FIKANDE GÄSTER."

Tydlighet i kubik på ett fik i Rörsjöstaden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

min dotter är mulatt
av ngn anledning har hon missat detta m negerbollar under hela sitt liv..
men för två år sen fick hon möta ordet
- och tjöööt av skratt
hon trodde att det var negrerna som blivit döpta efter negerbollar ..

Mats sa...

Av fulla och barn får man höra sanningen. Hoppas och tror att din dotter tillhör den senare kategorin.

Tack för besöket och kommentaren, välkommen åter!

/ Mats

BellaLL sa...

I min värld heter det negerbollar och kommer alltid att göra så. Jag har aldrig förknippat dessa underbart goda...ja om de är gjorda på rätt sätt.... kakor med negrer.
Sen det blev politiskt okorrekt att använda ordet har naturligtvis kopplingen uppstått.
Effekten har dock blivit omvänd...nu blir jag störd på negrer...vilket jag aldrig tidigare varit... tack vare debatten.
Jag är säker på att den uppstått i all välmening....svenskar är som bekant så rädda för att göra fel eller stöta sig med någon.
Men faaaan.... kom inte här ta ett väl etablerat ord ifrån mig....bara för att det eventuellt skulle kunna kännas stötande för en och annan neger.
Tror fan man blir irriterad över negrer... vilket man inte alls varit förut.
Är det verkligen negrerna som känt sig förolämpade av detta ord? Har svårt att tänka mig att det ligger till på det viset.
Finska pinnar då?! Eller det känns inte tillräckligt rasistiskt med finnar för att stöta sig med någon?

Nu till något helt annat...som barn sa vi alltid negerbullar...var det kanske ett typiskt Kulladal fenomen eller var det bara vi som missat det där med bollar???